redcrab studio
Pepparkaka

Jag och min bror bakar ett pepparkakshus varje år.


Det är något speciellt med pepparkaka som uttrycksmedel. Allting hänger hela tiden på en skör tråd och förr eller senare är allt ruinerat. Det kan ske nästa sekund, efter en vecka eller flera efter månader. Ett skapande som är under ständiga hot från fuktig luft, häftiga rörelser, nyfikna barn och hungriga hundar.

   Pepparkaka är ett fantastiskt dåligt konstruktionsmaterial (även för att vara en slags kaka) och det är exakt det som triggar oss. Nyfikenheten gör att man bara måste testa om nästa knäppa idé verkligen går att genomföra.


Pepparkakshusen man finner här var från början inte alls bakade för att visas upp för andra, men vi har alltid fotat noga just för att allt är så förgängligt. Nuförtiden har vi definitivt en hängiven publik som längtar efter årets bygge, men vi har alltid gjort detta bara för vår egen skull och så kommer det förbli.


Har vi några regler? Nä - egentligen inte. Varför skulle vi ha det? Men vi tycker att hela poängen med denna knäppa hobby är att använda just bara pepparkaka, så vi använder aldrig några andra material eller dolda förstärkningar. 

   För att hålla oss till ämnet, och kunna kalla det hela ett "pepparkakshus" så tycker vi att motivet måste innehålla ett hus, en byggnad eller åtminstone någon slags bostad.


Längst ner på sidan finner man en FAQ och vårt superhemliga nästan magiska recept på degen.


Fåglar med risigt Boende 2024


Stora plana ytor har aldrig riktigt varit vår grej. I testade vi att köra degen igenom en pastamaskin. Det fungerade förvånansvärt bra, men vad gör man med massa smala pepparkakspinnar? Vi satsade på ett fågelbo komplett med fåglar och några (äkta) julgranskulor som ägg. Vår gamla hemmagjorda pepparkaksform för kvistar kom väl till pass igen.


Titta på videon för att se alla detaljer, och hur saker och ting är gjorda.

Pepparkaksorangeri 2023

(eller: pepparkaksstjärna med massor av kristyr)


Årets bygge är egentligen ett skämt. 

Folk frågar oss ofta varför vi inte har massa kristyr och godis på våra pepparkakshus.

”För att det är fusk” brukar vi svara.

”Man kan dölja vilka skavanker som helst med kristyr” hävdar vi.

”Hur ska man ens veta om det är någon pepparkaka under alltihop?”

I år har vi bakat en pepparkaksstjärna, med väldigt mycket kristyr :)


Titta på videon för att se alla detaljer och hur saker och ting gått till.

Pariserhjul i Pepparkaka 2021

Att göra rörlig pepparkaka har alltid varit en dröm, men problemet har länge varit hur man gör med slitagedelarna. Kaka är som alla vet ett ganska uselt konstruktionsmaterial. Socker är klart starkare och hårdare, men tenderar att bli klibbigt över tid. Okokt pasta däremot känns som ett framtidsmaterial inom ätbar mekanik! Här har vi använt inte mindre än fyra sorter i finaste kvalitet för att göra axlar och glidlager. Resten är som vanligt helt vanlig pepparkaka.


Kolla in videon för att se hjulet snurra, och även hur själva bakningen gått till.

Pepparkaksplanet 2020

Den här gången kändes det rimligt att gå på mängd och repetition. En planet med inte mindre än 50 små hus på. Vi tillverkade våra egna små pepparkaksformar till husen. Det verkade så enkelt, men det är 33 moment på varje hur innan det är kavlat, stansat, slipat och ihopmonterat. Det innebär 1650 små jobb bara för husen! Det tog en stund :) 

Att baka en perfekt rund glob är mer av en teknisk utmaning. 

Varje hur är belyst från undersidan, och ljuset sprids jämnt av en genomskinlig karamell. Dr Dryels för att vara exakt.


Titta på videon för att se alla detaljer, och hur bakningen gick till.

Pepparkakshus i 2D - 2019

Virtual reality och 3D känns SÅ 2010-talet! Vi tänker ”less is more” och träder in i det nya decenniet med ett pepparkakshus i full 2D.

Ledorden för årets bak har varit ”fyra nyanser av brunt” och för detta krävdes fyra olika pepparkaksdegar visade det sig. Det svåraste var (HELT otippat) att göra kaka som är svart även efter gräddning..

Hela kalaset är belyst från baksidan (genom att sitta på en ljusskylt). Stjärnorna är helt enkelt hål, elden smält halstablett medan det lyser igenom själva kakan i månen och fönstren.


Titta på videon för att se mer detaljer och hur själva bakningen gick till.

Fabriken 2018

En automagisk kulbana i pepparkaka

Det är är det galnaste experimentet vi gett oss på! En automatisk kulbana gjord helt i pepparkaka, komplett med en liten  alterneringsgrind. Det blev mer uppenbart än någonsin att pepparkaka inte är världens bästa konstruktionsmaterial då detta bygge kräver millimeterprecision för att fungera. Detsamma kan förresten sägas om ICAs majschokladkulor förresten. De har en väldigt ojämn kvalitet!  ..för det är sammanhanget 😁 Vi fick i allafall ihop det och hade väldigt kul under tiden!


Allt man ser ovanpå lådan är bara pepparkaka, förutom en liten bit okokt spaghetti i den mekaniska grinden. Kulorna pressas upp igenom tornet av en liten maskin jag konstruerade enkom för detta.


Titta på videon för att se allt in action, och även hur saker och ting är gjorda.

Pepparkaks-UFO 2017

I år blev det lite mindre fokus på själva kakan, och mer på idén att montera upp hela härligheten på en spegel för att ge illusionen av "ett fritt svävande pepparkakshus". Både UFO't och huset är alltså bara halvor. Spegeln är dessutom blästrad från baksidan i form av den mäktiga laserstrålen,  julbelysning mm så den släpper igenom ljus just där. Den här idén är vi riktigt nöjda med, då vi aldrig sett nåt liknande.


Kika på videon för att se saker i detalj och lite av tillverkningen.

Pepparkaksträd med Koja 2016

Det här året satsade vi allt på att göra så smala bitar som möjligt. Efter att ha tillverkat några egna pepparkaksformar kunde vi göra detta träd med ca 300 grenar där varje kvist är ungefär lika tunn som en tändsticka. Stammen och de större grenarna är så klart ihåliga och gjorda av två halvor var. Hela trädet med kojan är ungefär 50 cm högt.


Det här är det första bygget som fått en videopresentation, även om det mesta av "bakom kulisserna" är stillbilder.

Grand Tour 2005-2015

Ihopsatt 2022 då det inte bakades något

Om du gillar videoformatet vi haft senaste åren kommer här en tillbakablick på åren 2005-2015. Nu med mycket mer bilder och klipp än tidigare, och dessutom i 4k.

Husbåten Julia 2015

Idén att baka lösa plankor i pepparkaka testade vi i fjol och det kändes naturligt att utforska möjligheterna med det närmare. Den här husbåten är byggd som en riktig träbåt med böjda plankor på spant. I år kan vi nog faktiskt hävda att vi använt mer verktyg från garaget än från köket, och till vår förtjusning var det motiverat att använda laser! 😁 Skrovet är kapat längs med vattenlinjen och delas av en glasskiva.

Båten, som vi döpt till Julia, består av ungefär 100 pepparkaksdelar och är ca 40cm lång. Repet till bojen är den smalaste kakan med en diameter på ungefär 1,5mm. Repen till fendrarna, skylten och lister är gjorda i brun kristyr. 

Pepparkakshusbygge 2014

Idén är väldigt enkel: att bygga ett pepparkakshusbygge. Ett lösvirkeshus med plankor och detaljer som betongblandare etc. Själva utförandet visade sig dock vara mindre enkelt då de tunna plankorna ställer mycket högre krav på hållfastheten i själva pepparkakan. De första försöken rörde sig sakta mot jordens medelpunkt och vi kunde konstatera en gång för alla att köpedeg inte är något för oss!

Pepparkakshusvagn 2013

Detta är egentligen mest en ordvits: pepparkaksHUSvagn. Det blev en ganska avancerad bil också framför. En slags karikatyr av en Volvo PV. Den är bakad på formar av cellplast (idiotiskt nog 😅) som krympte till ingenting under gräddningen. Det innebar att vi bara hade ett enda försök. Det var verkligen bara tur att det gick!

Allt är ihåligt här utan några förstärkningar i främmande material. Bara pepparkaka plus några LEDs till lysena. Läkt och lister är gjorda i brun kristyr.

Skalpaddan 2012

Är detta verkligen ett pepparkakshus? Skalet är ett slags boende i allafall hävdar vi 😊

Bitarna till skalet är uträknade av Sverker medan allt annat är frihandsbyggt allt eftersom av olika böjda former.

Pepparkaksvulkan 2011

Den här vulkanen har partier med "lava" av smält karamell. Bakom dessa sitter ett "rinnande ljus" bestående av 100 röda lysdioder för makalös effekt. Bra idé. Katastrofalt utförande. Nästa! 😁

The Fearsome Lion 2010

Det finns inget budskap här. Jag ville mest bara testa att bygga något så tunt och luftigt som möjligt. En bur till exempel. Lejonet råkade mest passa in i färgskalan.

Lucia med Pepparkakshus 2009

Stackars Lucia är en underskattad figur i den märkliga blandning av religiösa element, märkliga traditioner och konsumtionshets som julen är. Det är nåt väldigt mysigt med att just Norden har sina egna riter kring detta italienska helgon.

Kroppen är gjord i pepparkakor i skikt på skikt, medan huvudet är ihåligt. Ljusen är pyttesmå LEDs med kristyr på. Håret och alla andra detaljer är också kristyr. Det lilla huset på fatet är blott 15mm brett.

Karusell med optiska fibrer 2008

Alla små ljuspunkter i denna karusell kommer från samma ljuskälla via optiska fibrer. Det betyder att omkring 500 hål behövde borras också :) Plupparna av kristyr mellan hålen reflekterar bara ljuset från fiberändarna som bara precis sticker ut. En ganska fräck illusion tycker jag.

Eremitkräfta i Strut 2007

Den här eremitkräftan slängde jag ihop väldigt snabbt min första vinter i Stockholm för att "man måste ju baka ett pepparkakshus". Jag lämnade in den bara för att till Arkitekturmuséets årliga tävling och trots att själva huset i det här fallet bara är en pappersstrut så vann den "publikens val"


Den sandiga bakgrunden är gjord i photoshop.

Pepparkaksfyr 2006

Det allra mesta av detta bygge är gjort av pepparkaksbitar som är tillskurna först efter gräddningen, och byggt bit för bit utan en detaljerad plan. Farmors höga berg i Bamse är en tydlig inspiration här. Hela härligheten är ungefär 80cm hög. Det finns en glödlampa i fyrtornet och en annan i huset. Fönstren är gjorda i gelatin. 


Det fanns en pepparkakshustävling i ICA-Kuriren, så jag skickade in bilder och VANN! Hurra! 

Pepparkaksigloo 2005

Den här igloon är bakad runt olika kastruller och bunkar i stora konvexa former - inte i småbitar som det ser ut på kristyren. (men de är såklart ihåliga) Varje sfär är gjord i fyra delar eftersom man inte kan grädda pepparkakan vertikalt i ugnen.


Äldre byggen

Det har såklart bakats ett antal mer eller mindre "intressanta" pepparkakshus genom alla år innan detta. St Göran och Draken, en ukulele i naturlig storlek, ett Donkey Kong-diorama för att nämna några, men jag tror internet kommer klara sig utmärkt utan dessa :)

FAQ:

Q: Hur stor?
A: Vi är mycket mer intresserade av precision och detaljer än mäktig storlek. Storleken på en standard ugnsplåt får vanligtvis diktera maxstorleken på den största enskilda delen.


Q: Hur lång tid tar det?
A: Vi vet faktiskt inte! Dessa projekt börjar oftast som en teknisk idé och en del experimenterande med chokladkulor, olika slags ljuskällor, pastamaskinen eller vad det nu kan vara. Sedan ses vi så ofta vi hinner och pysslar lite i taget (det är väldigt trevligt och huvudorsaken till att traditionen hålls vid liv) Hela processen tar oftast flera veckor även utan videoredigering.


Q: Hur började detta?
A: Vår kära mor Ulla-Karin bakade pepparkakshus med oss när vi var små i mitten av 80-talet. Allt eftersom klarade vi av att göra mer och mer själva och då blev också idéerna vildare och vildare. Vanliga pepparkakshus är inte SÅ utmanande trots allt. :)

  Efter ett antal år boendes i olika ändar av landet kom vi på att denna märkliga hobby var det perfekta skälet att träffas och göra det tillsammans! Det har vi nu gjort sedan 2011


Q: När äter ni upp det?
A: Allt som ser ut som pepparkaka är naturligtvis det. Vi har en nästan helt normal deg med kryddor och allt för den mysiga doftens skull. Husen får dock stå ända tills de tillslut rasar av sig själva. Vi äter normalt ingenting som stått framme och samlat damm i veckor, så svaret är helt enkelt aldrig. :)


Q: Vad är det för hemlig magisk deg ni använder?
A: Det här är receptet vi kommit fram till och använt åtminstone de senaste tio åren:

Receptet på pepparkaksdeg:


3,5dl socker
2dl sirap
100g margarin
1msk kanel
1msk ingefära
3dl mjölk
0,5msk bikarbonat
14-17dl mjöl


Smält smör och blanda ner allt utom mjöl och bikarbonat. Låt svalna. Tillsätt mjöl (utblandat med bikarbonat) tills den släpper från bunken. Låt vila i kylskåp minst några dagar.