Det är något speciellt med pepparkaka som uttrycksmedel. Bångstyrigt, fragilt och förgängligt. Under ständiga hot från fuktig luft, hungriga hundar, glöggförfriskade åskådare osv. Här presenteras några av de byggen som förevigats på bild under årens lopp.
Kika gärna på resten av galleriet också. Katergorier till vänster.


Vinterträdgård (eller: Stjärna med kristyr)
Folk frågar oss ofta varför vi inte har massa kristyr och godis på våra pepparkakshus.
”För att det är fusk” brukar vi svara.
”Man kan dölja vilka skavanker som helst med kristyr”
”Hur ska man ens veta om det är någon pepparkaka under alltihop?”

I år har vi bakat en pepparkaksstjärna, med väldigt mycket kristyr
//André och Sverker 2023



Tillbakablick i 4K
Då det inte blev något bak i år kommer här en stor, lång och fin film med byggen från förr. Det är samma hus som nedan, men den här gången med väldigt många fler bilder och äntligen i full 4K! Dessutom hemmagjord musik från förr.
(Musiken är närmare beskriven i youtube-infon för den som undrar saker)

Skvätt upp en glögg och luta dig tillbaka i soffan så hoppas vi kunna bjuda på några minuters adventstrivsel!

God Jul! Glöm inte att ta hand om varandra <3 //André och Sverker 2022



PariserJUL
En roterande karusell med nio glada stugor.

Att göra rörlig pepparkaka har alltid varit en dröm, men problemet har länge varit hur man gör med slitagedelarna. Kaka är som alla vet ett ganska uselt konstruktionsmaterial. Socker är klart starkare och hårdare, men tenderar att bli klibbigt över tid. Okokt pasta däremot känns som ett framtidsmaterial inom ätbar mekanik! Här har vi använt inte mindre än fyra sorter i finaste kvalitet för att göra axlar och glidlager. Resten är som vanligt helt vanlig pepparkaka.
Kika på filmen! God jul.

Bakad av André och Sverker 2021



Pepparkaksplanet
Här har vi bakat 50 små hus på en planet.

Fun facts: Vi tänkte på riktigt att 50 hus blir en baggis att baka, vilket det på sätt och vis också var! Det är bara det att allt ska göras 50 gånger också. Man kan säga att det är 33 olika moment per hus innan varje del är tillverkad, putsad och sammanfogad till ett litet (20mm långt) hus med trevlig belysning i. Multiplicerar man det med femtio visar det sig att det inte är mindre än 1650 moment som ska göras. Globen var betydligt krångligare att få till :P
Kika på filmen! God jul.

Bakad av André och Sverker 2020



Pepparkakshus i 2D
Virtual reality och 3D känns SÅ 2010-talet! Vi tänker ”less is more” och träder in i det nya decenniet med ett pepparkakshus i full 2D.

Ledorden för årets bak har varit ”fyra nyanser av brunt” och för detta krävdes fyra olika pepparkaksdegar visade det sig. Det svåraste var (HELT otippat) att göra kaka som är svart även efter gräddning..

Hela kalaset är belyst från baksidan. Stjärnorna är hål, elden smält halstablett medan det lyser igenom själva kakan i månen och fönstren.

Bakad av André och Sverker 2019



Chokladfabrik
Under en gemensam fiskeresa till Nordnorge i somras såg vi en brunfabrik och tänke såklart att den skulle passa som pepparkaka. Resultatet kanske mer liknar ett tivoli, men den har i allafall chokladkulor som automagiskt rullar omkring.

Bakad av André och Sverker 2018



UFO som sliter pepparkakshus ur marken
I år blev det lite mindre fokus på själva kakan, och mer på idén att montera upp härligheten på en spegel för att åstadkomma "ett fritt svävande pepparkakshus". Spegeln är dessutom blästrad så den släpper igenom ljus till den mäktiga laserstrålen , julbelysning mm. Just den idén är vi riktigt nöjda med, då vi aldrig sett nåt liknande.

Fotograferingen var nästan mer spännande än vanligt. Det är ju alltid en sport med dagsljus / torrt klart väder såhär års. Det blev lite extra friktion och käpp i hjulet när hela huset släppte från spegeln och föll ner i en snödriva. Paniken! Samla ihop delar, och se till att ingen snö tinar / löser upp hela skiten. Jaja. Vi fick ihop nån slags videopresentation tillslut ändå.

FAQ:


Är bilderna photoshopade?
- Ja, damm på spegeln är bortplockat
Är UFOt jättestort!?!??
- Nej, det är ca 20cm i diameter
Vad tusan består er deg av?
- Socker, sirap, ingefära, kanel, bikarbonat, smör, mjölk och vetemjöl

Bakad av André och Sverker 2017


Trädkoja
Efter att vi i fjol upptäckte att det går att baka otroligt tunt med våran nya deg kändes det helt naturligt att överdriva det. De minsta grenarna är tunna som en tändsticka och ca 300 till antalet. För att massproducera grenarna tillverkade vi ett par "vanliga" pepparkaksformar

Stammen och de grova grenarna är bakade i två halvor vardera.
Röd karamellfärg tappar uppenbarligen musten i ugnen, därav den läckert leverpastejsfärgade lilla stugan. Här finns utvecklingspotential!


FAQ:

Vad tusan består er deg av?

- Socker, sirap, ingefära, kanel, bikarbonat, smör, mjölk och vetemjöl
Hur stort är trädet?
- Det är ca 50cm högt
Ni vet om att det ser ut som broccoli?
- Vi tycker det ser ut som ett Baobab-träd
Fotar ni verkligen ute?
- Ja det blir bäst så även om väder och ljusa timmar är en sport ibland såhär års.
Ni tycker inte att videopresentationen är lite väl överdådig?
- Nej

Bakad av André och Sverker 2016


Husbåten Julia
Äntligen fick vi till en pepparkaksdeg med de rätta egenskaperna. Smaken är utsökt, och framförallt så går det att baka den extremt tunt med bibehållen formbarhet och hållfasthet. Tekniker och verktyg utvecklas också ständigt, och glider längre och längre från köket och mer och mer mot garaget. Till vår stora glädje fick vi stor användning av laserpasset i år.

Planen var att bygga ett "fritt svävande" hus och spiraltrappan har alltid hägrat, så det fick bli en båt.
Bygget pågick sporadiskt i över en månad, vilket fick förödande konsekvenser för degens utsökthet mot slutet :)

Nördfakta:
Skrovet är byggt som ett träskrov med böjda plank och spant
Båten består av ca 100 delar och mäter 40cm i längd
Bojrepet är smalaste pepparkakan och mäter 1,5mm i diameter
Inga fuskiga förstärkningar, bara pepparkaka
Båten är delad i vattenlinjen av en glasskiva
#Nofilter

Bakad av André och Sverker 2015


Pepparkakshusbygge
Målet: att bygga ett helt vanligt pepparkakshus. Det visade sig dock vara skittråkigt!
Alla bra byggen görs från grunden sägs det, så vi byggde grunden, eller snarare stommen. När huset var reglat, takstolarna på plats och non-stopsen uppätna övergavs det för en betongblandare, lysande strålkastare och lite annat pynt som är mycket roligare att baka.

Note to self:
Påbörja aldrig ett pepparkaksbygge utan att grundligt hållfasthetstesta materialet! Den första "virkeshögen" till huset bakades av köpedeg (!) i hopp om att det skulle vara en lättsam genväg. FEL! Den visade sig ha helt värdelös spänst och hela bygget rörde sig sakta men säkert mot jordens medelpunkt redan efter ett par dygn. Det enda rätta var att återgå till det gamla superreceptet och bygga om nästan alltihop från grunden igen. Lession learned.

Bakad av André och Sverker 2014


Pepparkakshusvagn
Tanken på att bygga en enklare husvagn i pepparkaka har funnits länge. Kul ordvits liksom. Att det hela skulle balla ur såhär pass ingick inte i planen, men det brukar på nåt vis alltid göra det.

Nördfakta:
- Ekipaget mäter 70 cm på längden och består av 61 mer och mindre spektakulära delar.
- Allt är gjort av helt vanlig pepparkaka + gelatinblad till fönstren i husvagnen.
- Kristyren till detaljer, lister och läktbrädor är av vanligt florsocker, men pepparkaksfärgad.
- Bilen (en karikatyr av en Volvo PV 544) tog 10x längre tid att göra än husvagnen.
- Allt lyse är lösa dioder. Lyktglasen är av smält Dr Dryels
- Bortsett från kavel, ugn, stekspade och stekpanna har inga köksrelaterade verktyg använts ;)

Bakad av André och Sverker 2013


Skalpadda
Den här rackaren är ca 50cm lång, och består av 75 välvda bitar.

FAQ:

Ser en skalpadda verkligen ut sådär, med pansarsvans och långa klor?
-Jo just den här sorten verkar göra det.

Är det här ett pepparkakshus överhuvudtaget?
-Det är ju 100% pepparkaka och hen bor i skalet, så ja. Antar det.

Finns det några hemliga tricks när man ska baka pepparkaka?
-Ja.

Bakad av André och Sverker 2012


Vulkan med glödande hus och brandbil
Man ska verkligen inte skoja om naturkatastrofer egentligen, men just vulkaner känns väldigt pepparkaksmässiga och har nån slags inbyggd julstämning!

Just denna är bakad med bara plana ytor, men med en del struktur på vissa delar. De genomskinliga partierna är av karamell som är ingjuten i samband med gräddningen, och det övriga röda är vanlig kristyr. Hela bygget är sammanfogat med polkagris kört genom limpistol. (Den tekniken är en gammal dröm, som tyvärr inte fungerar jättesmidigt i praktiken ..än. -Det finns utvecklingspotential!) Snön är av kristyr och kokosflingor. Inuti står ett arrangemang av kretskort och ca 100 lysdioder för att få till det rinnande ljuset och blinket. Det går även att ha fast sken som i den roterande bilden. Den övre bilden är naturligtvis krafitigt photoshoppad.
Bakad av André och Sverker 2011.



The fearsome Lion
Det finns ingen direkt budskapstanke bakom motivet. Jag ville mest prova att baka en bur faktiskt. Både Yeti - snömannen och självaste Tomten fanns på listan över aspiranter att sitta i den, men lotten föll tillslut på ett stackars lejon. Fotograferad i Spånga. 2010



Lucia med hus
Lucia är en betydligt trevligare representant för julen än vad cocacolas feta tomte är. Sverige borde ta mer vara på den lustiga och vackra tradition vi har runt det lilla Italienska helgonet! Just denna lucia bjuder på ett pepparkakshus (gjort av pepparkaka) blott 1,5 kvadratcentimeter stort. Kronan är gjord av mini-dioder klädda med kristyr och med smält socker på toppen. Håret är också av kristyr. 2009



Karusell med optiska fibrer
Alla ljuspunkter kommer från en och samma led-lampa, placerad under karusellen. Därför var det även enkelt att ordna skiftande ljus, som i den högra bilden. Där går ljuset igenom en olikfärgad roterande skiva. Lite mer tivoli så! Stjärnhimlen är såklart fejk. Den vänstra bilden visar hur fibrerna är dragna. 2008



Eremitkräfta i Strut.
Bakgrunden är ditmonterad i efterhand. 2007


Fyren på höga berget.
Detta bygge kammade fantastiskt nog hem förstapriset i ICA-kurirens stora tävling 2006 bland drygt 120 andra bidrag. En bakmaskin värd 6000kr till husse! Läs en artikel om detta HÄR och notera även att lillebror Viktor fick ett litet hederspris för sin pepparkakefolkabuss!

Huset är ett frihandsbygge bestående av hundratals unika delar som är tillkapade först efter gräddningen, för att få någon sorts rimlighet i bygget. Det spiralformade berget och fyren mäter ca 80 cm. Fönstren har jag gjort av gelatin, och bakgrunderna med datarendering.
Bakad 2006


Igloo.
Orgie i böjd pepparkaka. Om det mot förmodan finns någon som inte känner igen skotermodellen, så kan jag nämna att det är tänkt som en Ockelbo 300 från sent 60-tal, och JA -dom är faktiskt så kantiga på riktigt. Fotad på Västnorens is. 2005


Fallsärm
Bakad av Kalle, Sverker och till viss del av André, för fallskärmsklubbens julauktion 2005.


Donkey Kong
Arkad- och tv-spelsklassikern. Bakad 2004


VESPA PX200
Bakad 2001 av André & Sverker.


St. Göran & Draken.
Bakad av André & Sverker 2000.


Ukukelehus.
Bakad på nolltid i naturlig storlek av André & Sverker 1998.


Imponerad, förvirrad, förvånad, förbannad?
Skriv gärna en rad andre@hogbom.se